December 17, 2020

De geboorte van Maud

Begin maart krijg ik een mailtje van Karlijn. Ze is op dat moment 14 weken zwanger en heeft interesse in geboortefotografie.
We maken een afspraak voor een kennismaking later die maand, maar iedereen weet natuurlijk wat er in maart gebeurde. We kwamen in de lockdown terecht, dus de afspraak kon helaas niet doorgaan. Gelukkig hadden we nog genoeg tijd en was Karlijn pas in augustus uitgerekend. Daarna volgen nog twee gemaakte afspraken die helaas ook niet door kunnen gaan. 9 juli lukt het dan eindelijk, ik ontmoet Karlijn en Jochen. Het is een leuk en gezellig gesprek en de volgende dag krijg ik een appje dat ik de geboorte van hun kindje mag vastleggen!

De tijd daarna houden we contact. Het blijft spannend of ik er bij mag zijn ivm corona. Begin augustus begint het te rommelen bij Karlijn, maar daar blijft het bij. Het blijft wel onrustig en het rommelt door, maar de baby vindt het nog wel fijn in mama’s buik. Op 21 augustus twijfelt Karlijn of haar vliezen gebroken zijn, maar na controle blijkt het vals alarm.

Maandagavond 24 augustus om 22.17 uur krijg ik een appje van Jochen dat Karlijn korte weeën heeft en dat ze denkt dat de bevalling begonnen is en dat de verloskundige zo komt kijken. Super spannend! Helemaal omdat ik op maandag en dinsdag als gastouder werk en het voor mij echt een nachtmerrie is om een bevalling te moeten missen. Gelukkig werk ik samen met een backupfotograaf, maar ik wil er natuurlijk het allerliefste zelf bij zijn!
Een halfuurtje later krijg ik een appje dat het echt is begonnen en dat Karlijn 3 cm ontsluiting heeft. De verloskundige besluit te blijven en de weeën zetten goed door. Ik fris me rustig op en besluit in overleg met Jochen ook alvast die kant op te gaan.

Om 23.45 uur stap ik de woonkamer binnen en zit Karlijn in bad. Er heerst rust en Karlijn zit al aardig in haar bubbel. Ze kan de weeën nog goed aan en ze zucht ze rustig weg.
Ik zoek continu de juiste plekjes om foto’s te kunnen maken. Het is midden in de nacht en er is weinig licht. Dus ik probeer zo goed mogelijk gebruik te maken van het licht wat voor handen is en ik wil natuurlijk zo min mogelijk Karlijn storen.
Vlak na mijn aankomst lijken de weeën al wat pijnlijker te worden en krijgt ze het steeds een beetje zwaarder. In de komende twee uur worden de weeën duidelijk sterker en krijgt ze wat meer moeite om ze weg te zuchten. Om 1.45 uur vraagt de verloskundige of Karlijn wil weten hoe ver ze is qua ontsluiting. Dat wil ze graag. Ze blijkt nog steeds 3 cm ontsluiting te hebben. Dat is toch wel een beetje een tegenvaller na die pittige weeën. De verloskundige stelt voor om de vliezen te breken en Karlijn vindt dat een goed idee. Om 2.00 worden haar vliezen gebroken en dírect heeft ze 5 cm ontsluiting. De weeën daarna zijn gelijk een stuk sterker. Er wordt nog even naar het hartje van de baby geluisterd en daarna gaat ze snel weer terug in bad.
Karlijn krijgt het zichtbaar zwaarder en ze voelt steeds meer druk van onderen. Ze doet het super. De weeën vangt ze goed op en tussendoor probeert ze haar hele lichaam te laten ontspannen in het water. Karlijn geeft aan dat ze het spannend vindt worden, omdat ze de druk voelt toenemen. De verloskundige stelt haar gerust en Jochen geeft haar complimenten en moedigt haar aan. Karlijn doet zo haar best om zo ontspannen mogelijk te blijven en zich over te geven aan haar lichaam.

Om 3.15 uur krijgt Karlijn persdrang. Ze vindt het moeilijk om er aan toe te geven, maar ze kan de knop uiteindelijk goed omzetten en doet het geweldig. En dan om 3.38 uur is het moment daar: hun mooie dochter Maud wordt geboren!

Mooie momenten volgen. Maud is kalm en samen met mama komt ze rustig bij in bad. De placenta wordt geboren en ze blijven nog even fijn in het warme water zitten. Dan is het tijd voor Karlijn om uit bad te stappen. Maud mag even lekker knuffelen bij papa en zodra Karlijn op het matras ligt, wordt Maud snel weer bij haar gelegd. De controles van mama volgen, Maud drinkt voor de eerste keer aan de borst en blijkt het heel goed te doen. De sfeer is fijn relaxed en overal wordt de tijd voor genomen. Uiteindelijk is het tijd voor de controles van Maud en dit doet ze ook super. Papa kleedt haar aan en dan wil mama heel graag even douchen.

Terwijl mama onder de douche staat wordt grote zus wakker, die al die tijd heerlijk heeft liggen slapen en niets door heeft gehad. Ook grote broer wordt wakker gemaakt door papa. Samen bewonderen ze hun pasgeboren zusje. We eten nog beschuit met muisjes en dan is het voor mij tijd om een heel gelukkig nieuw gezinnetje achter te laten.

De dag is net begonnen. Om 6.00 uur stap ik weer in de auto. Ik ben om 6.30 thuis en kan nog even snel een minuut of 30 mijn ogen dicht doen op de bank, want om 7.30 uur staat mijn eerste gastkindje weer voor de deur!
Je kunt je voorstellen dat die dag héél pittig was, maar ik was zó waanzinnig blij dat ik bij deze bevalling aanwezig kon zijn. Wat een geluk!