October 17, 2019

Geboorte Joy

Wanneer ik mijn oproep doe voor geboortereportages voor mijn portfolio is Puck ook één van de mama’s die reageert. We plannen een kennismakingsgesprek in en even later ga ik bij hen thuis langs. De man van Puck, Maarten, is nog niet helemaal overtuigd van een geboortefotograaf. Ik vertel het één en ander over mijn werkwijze en aan het eind van het gezellige gesprek ziet ook Maarten er de meerwaarde van in. Puck wil graag thuis bevallen, dus we kijken gelijk even in huis rond, zodat ik ook daar alvast een beeld bij heb.


De volgende ochtend krijg ik een appje van Puck dat ze graag willen dat ik de geboorte van hun tweede dochter kom vastleggen. Super leuk!
Sindsdien appen we elkaar regelmatig even hoe het gaat. Op 5 oktober is Puck uitgerekend. Ik stuur haar die dag een appje om te vragen of alles nog rustig is. Ze antwoordt dat er in de avond regelmatig wat actie te voelen is, maar er niet echt iets door zet. Dus nog niets aan de hand. Die nacht word ik om 4.30 uur gebeld, het is Maarten. Ik loop snel naar beneden en bel hem terug. ‘Het is begonnen!’ hoor ik hem opgewekt zeggen. Leuk! Ik kleed me aan, ontbijt wat, pak mijn spullen en ga hun kant op. Tussendoor krijg ik een appje dat de verloskundige is geweest en dat Puck 3 cm ontsluiting heeft. Op dat moment ben ik al in de straat. Om 5.30 stap ik hun huis binnen. Puck ligt boven in bed haar weeën op te vangen, Maarten gaat snel weer naar haar toe. Het is nog donker buiten en ook boven op de slaapkamer is het donker, er staat één klein nachtlampje aan. Oei, een hele uitdaging voor mij om foto’s te maken. Grote zus slaapt nog. Die wordt even later opgehaald door opa en oma.
Gelukkig komt de zon langzaam op en hebben ze een dakraampje in de gang van de bovenverdieping. Dat licht kan ik heel goed gebruiken.


De rest van de ochtend vangt Puck haar weeën op en Maarten helpt haar daarbij. De verloskundige komt nog een keertje langs en het schiet nog niet heel erg op, er komt zelfs weer een wat langere tijd tussen de weeën. Puck probeert nog wat te rusten en de verloskundige gaat nog even weg.
Rond 11.30 uur komt de verloskundige weer even kijken hoe het gaat. Het lijkt de goede kant op te gaan, er is 8/9 cm ontsluiting. Puck voelt dat de kleine druk gaat geven naar onderen en dat is een goed teken. Zo komt ze langzaam steeds een stukje meer naar beneden.


Uiteindelijk gaat Puck op de baarkruk en kan de zwaartekracht het laatste stukje even meehelpen. Dan mag Puck persen. Ze heeft het zwaar, maar doet het super goed. Puck luistert goed naar de aanwijzingen van de verloskundige, geeft al haar kracht en ineens ontspant haar hele lichaam. Ze realiseert zich dat ze voelt dat haar kindje langzaam geboren wordt. De verloskundige vangt haar op en geeft de baby op en geeft haar aan haar mama. ‘Ze is er!’ roept Puck. Je voelt de rust terugkeren terwijl ze haar dochter in haar armen neemt. Om 13.06 uur is lieve kleine Joy geboren.
Puck gaat met haar pasgeboren dochter en man op bed liggen om bij te komen. Joy drinkt al snel uit de borst en kijkt omhoog naar haar mama als ze haar stem hoort. Zo mooi om te zien.


Daarna is het tijd om familie te bellen, weer een beetje op kracht te komen en de controles van Joy worden gedaan. Daarna gaat Puck even lekker douchen en maak ik daarna wat laatste fotootjes van papa en mama met hun nieuwe dochtertje. Dan is het voor mij ook tijd om lekker naar huis te gaan.

Welkom op de wereld, lieve kleine Joy!

________________________________________________________
Puck gaat vanaf januari 2020 beginnen met het geven van zwangerschapscursussen. Super leuk en een echte aanrader! Mocht je in de omgeving van Haarlem wonen en geïnteresseerd zijn, neem dan zeker even een kijkje op www.innermama.nl.